Over mij

 
 

Over Margret Schilder

Margret Schilder (1964) is beeldend kunstenaar. Zij woont en werkt in Heerhugowaard. De afgelopen twintig jaar heeft zij in en buiten de regio gestaag haar naam als kunstenares gevestigd. Zij exposeert inmiddels door het hele land en geeft verschillende cursussen.


Steen en keramiek

Margret studeerde af in de richting steen en keramiek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier leerde zij het ouderwetse ‘hakken’ leerde van Geer Steyn. De beelden die zij met behulp van hamer en beitel van diverse harde steensoorten maakt, hebben in de loop van de jaren een significante gedaantewisseling ondergaan. Haar aanvankelijke voorkeur voor abstracte vormen heeft hierbij in toenemende mate plaats gemaakt voor realistisch werk.


Hout

Al aan de hogeschool bekwaamde de Heerhugowaardse kunstenares zich ook in het werken met hout. Een van haar bekendste werken was een houten beeld, uitgesneden in een zes meter hoge en 160 jaar oude beuk in Artis. De vervaardiging duurde een half jaar. Het beeld heeft daarna zeven jaar in de Amsterdamse dierentuin gestaan. Toen moest de boom om veiligheidsredenen worden gekapt.


Keramiek

Docente Adrie Baarspul introduceerde Margret tijdens haar studie in de wereld van kleivormen, uiteenlopend van het uit de hand opbouwen van rolletjes klei tot het draaien van vazen en objecten, het glazuren en afwerken en de verschillende manieren van stoken. Anno nu werkt Margret met grof en fijn steengoed en porselein. Zij maakt figuren van mensen en dieren of een combinatie hiervan.


Brons

In opdracht maakt Margret regelmatig bronzen beelden, geheel naar de wens van de klant en in haar eigen, kenmerkende stijl.


Portretten

In de portretten van klei zijn de finesses het handelsmerk van Margret. In veel werk keert het vrouwenhoofd terug. In tal van varianten, vaak als markante blikvanger op langgerekte lichamen tot een hoogte van 1.75 meter, opgebouwd in combinatie met andere materialen, de "stokvrouwtjes".


Exposities

Margret exposeert  doorlopend, op locaties en thuis. De eerste expositie was tijdens haar studie samen met de bekende beeldhouwer Nic Jonk. Sindsdien stelt zij haar werk ten toon tijdens solo-exposities of in samenwerking met andere kunstenaars. Ook neemt zij deel aan (de organisatie van) atelierroutes. Margret werkt in een atelier aan huis. Haar werk kan hier op afspraak worden bezichtigd.


Cursussen en onderwijs

In combinatie met haar activiteiten als beeldend kunstenares heeft Margret jarenlang in het onderwijs gewerkt als docent tekenen en handvaardigheid. Niet lang geleden maakte zij de overstap naar Cultureel Centrum Cool in Heerhugowaard. In ‘Atelier Cool’ geeft zij verschillende cursussen en workshops beeldhouwen. Ook werkt zij twee dagen per week in een keramiekatelier voor verstandelijk beperkten, waar voornamelijk potten en schalen worden gemaakt die op markten en galerieën te koop worden aangeboden. Margret werkt daarnaast met enige regelmaat in opdracht van scholen, bedrijven en particulieren.